From Labor Market to Labor Makers: Impresiile Codruței

Gabi/ iulie 11, 2018/ From Labor Market to Labor Makers, Proiecte/ 0 comments

Image 1Primul meu contact cu Spania, mai precis cu minunatul oraș Sevilia, a avut loc între 16-23 iunie 2018, în cadrul unui training desfășurat prin programul Erasmus + Acțiune Cheie 1. ONG-ul care m-a selectat pentru a participa este Asociația Babilon Travel.

Cursul a propus o temă de interes pentru tinerii și lucrătorii de tineret din Europa, intitulată “From Labour Market to Labour Makers”, și a constat în derularea unor activități zilnice precum: exerciții de cunoaștere și conectare a grupului, crearea unei scheme de branding personal bazate pe aptitudinile și competențele fiecărui participant, producerea unui video CV care să fie ulterior vizualizat și analizat de către ceilalți membri ai grupului, familiarizarea cu câteva concepte -cheie legate de scrierea de proiecte (bazate pe prospectele existente pe piața muncii) pornind de la analizarea punctuală a unui model dat, urmată de identificarea – pe grupe – a temei unui potențial proiect și stabilirea în scris a scopului și obiectivelor acestuia. Exercițiul s-a încheiat cu prezentarea schemei finale de proiect a fiecărei grupe, urmată, ca de obicei, de întrebări, răspunsuri și feedback-ul generos al participanților și al trainerului. Trebuie spus că gradul de atenție și concentrare a fost constant reechilibrat grație unor exerciții bine alese de stimulare a nivelului energetic, iar atmosfera generată de acestea ne-a ajutat să relaționăm mai mult cu restul grupului.

Pe lângă activitățile susținute în sală, pe durata trainingului am avut ocazia să efectuăm o vizită de studii la Europe Direct, o instituție al cărei scop principal este cel de a informa tinerii asupra mobilităților și programelor internaționale finanțate de către Uniunea Europeană la care aceștia pot participa. Organizatorii ne-au oferit o prezentare detaliată a variatelor direcții pe care programele Erasmus + si European Solidarity Corps (ESC, fostul EVS) le pot oferi tinerilor interesați și dedicați acțiunilor de voluntariat.

În penultima zi a programului, vineri, 22.06, am experimentat o altfel de vizită de studiu, aceasta având fundament istoric, la Santiponce, un sit arheologic numit “Italica”, ce marchează locul de naștere al împăratului Traian. Spre surprinderea mea, am descoperit cu bucurie o placă memorială din marmură neagră, trimisă de municipalitatea orașului Alba – Iulia, în semn de recunoaștere a rolului major pe care Traian l-a jucat în procesul de romanizare a provinciei noastre.

Tot în acea zi, după întoarcerea de la situl Italica, am participat la înmânarea Certificatelor Youthpass, într-o atmosferă festivă; feedback-ul primit de la colegii participanți a avut o latură constructivă, dar și una emoțională.

În conformitate cu regulamentul internațional, la acest training au participat 20 de tineri din 8 țări europene, și anume: Italia, Spania, Portugalia, România, Croația, Polonia, Grecia și Bulgaria. În acest cadru ne-am îmbogățit cunoștințele legate de provocările pieței muncii din alte țări, de așteptările tinerilor și tematica preferată pentru proiecte, ne-am format/ dezvoltat competențe, dar am și făcut schimb de informații asupra bucătăriei naționale a fiecărui grup etnic și asupra tradițiilor populare diverse, în cadrul serii interculturale. Cu acel prilej am propus și rezolvat teste quiz, am dansat câteva dansuri populare, am împărtășit glume, experiențe personale și ne-am simțit bine împreună.

În fiecare seară, după cină, când temperatura scădea puțin (de la 40-42 grade ajungea la 37-38 grade Celsius), ne plimbam spre terasele animate și pline de culoare aflate pe malurile râului Guadalquivir, exploram speciile de palmieri si varietățile florale deosebite din Parcul Maria Luisa, am intrat în atmosfera unui local tradițional de flamenco, am fost martorii – și actorii, uneori – pasiunii pentru muzică și dans a localnicilor, am ascultat în câteva piațete fragmente din recitaluri de chitară spaniolă, și ne-am încheiat elegant șederea în Sevilia prin audierea unui concert de pian și vioară susținut într-una din grădinile Palatului Alcazar.

Bineînțeles, un călduros “Mulțumesc!” i se cuvine trainerului nostru român, domnul Vlad Grigoraș (colaborator al ONG-ului italian “Mine Vaganti”, organizatorul proiectului), care a debordat de energie, atent la fiecare subiect și detaliu, motivându-ne mereu dar, mai ales, fiind foarte apropiat de participanți, dispus să ajute când era necesar, oferind feedback și sfaturi profesioniste, cu un simț al umorului remarcabil și pasionat de munca sa.

Se cuvine de asemenea să-mi exprim recunoștința față de gazdele noastre spaniole de la Inturjoven Youth Hostel, echipa formată din Maria del Mar, Blanca Chia și Maria NT, care ne-au fost mereu alături pe parcursul șederii noastre, arătându-ne prietenie și sprijinindu-ne cu zâmbetul pe buze!

În cele din urmă, sper că armonioasa “Clair de lune” a lui Debussy, reflectată perfect în acea ultimă noapte spaniolă călduroasă și senină, ne va însoți pe fiecare dintre noi în viitoarele proiecte personale, amintindu-ne că hotărârea, munca în echipă, bunătatea și empatia pot și vor crea o lume mai bună.

Închei aceste considerații mulțumind încă odată Asociației Babilon Travel pentru oportunitatea deosebită pe care mi-a oferit-o, pentru șansa de a călători mai mult, de a învăța mai mult și de a trăi mai mult!

Codruța

Articole pe aceeași temă:

Share this Post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.